zaterdag 6 augustus 2011

HAAIVINNENSOEP EN INDISCHE HAAN VAN RIKI



Riki was mijn eerste schoonmoeder en ik was haar eerste schoonzoon. Voor allebei niet makkelijk, we moesten zoeken naar hoe dat het beste ging. Ze was dol op haar eerstgeborene en ik ook. 
Ze had zelf geen makkelijk begin gehad van haar huwelijk. Haar man werkte als mijnwerker. In de jaren 60 betekende dat veel overwerken, ook in het weekend. Extra geld, maar ook minder tijd met het gezin.
In het begin na haar huwelijk woonde ze bij haar ouders in met man en kind. Er heerste woningnood. 
Ze was dus ´ingetrouwd´ in haar ouderlijk huis. Naast hen woonde een indo-familie. Van hen stamt deze twee recepten, uit een tijd, dat slow cooking nog heel gewoon was.
Niettemin is het erg lekker en niet ingewikkeld om te maken. Bovendien erg geschikt voor mensen met een wat zwakkere maag of darm, die niet tegen al te gekruid eten kunnen. Sambal badjak is een van de mildere soorten sambal, stukken lekkerder dan de sambal oelek b.v. 


Indische haan


Nodig: 1 haan(of kip) liefst scharrelhaan natuurlijk
           3 uien, 1 paprika, tomatenketchup, champignons, sojasaus, sambal badjak, maïzena.


De haan opzetten met water en laten trekken op klein pitje, ongeveer uurtje tot anderhalf uur. Daarna het vet van de bouillon scheppen, na het afkoelen.
Het vel van de haan halen, het vlees klein maken. Ik doe dat gewoon met de vingers.
Uien snipperen, aanbraden en voeg dan de paprika toe, later de champignons en kruiden erbij. Even laten sudderen, scheut bouillon toevoegen. Flink ketchup toevoegen.
Het kleingemaakte vlees erbij voegen aan de kook brengen en sudderen tot het gaar is.
Afmaken met maïzena, liefst de volgende dag. Slamat makan(smakelijk eten)


Haaivinnensoep


Nodig: de bouillon van de indische haan, verse bladselderij, beetje rijst, prei in dunne ringetjes, ei.




De hanenbouillon of kippenbouillon zonder vet opzetten met beetje rijst(klein handje), warm maken.
De prei toevoegen en verse gesneden selderie. Een ei met water goed opkloppen(garde) en het mengsel in de bouillon laten lopen. Voorzichtig voor spatten!
Een paar jaar terug zag ik een geweldige tip voor het klein maken van kruiden. Gewoon de blaadjes van de stelen halen, in een kop of mok doen en dan met een schaar klein knippen. Het ei van Columbus, want ik stond altijd te klooien met een snijplank en mes. Na het snijden wilden de natte rotblaadjes niet los laten van de plank. Nu kiep ik de kruiden van uit dat kopje zo in het gerecht. 



2 opmerkingen: