woensdag 21 december 2011

Chanoeka

Het joodse deel van de wereldbevolking zal wel volop genieten. Vanavond start het feest Chanoeka. Een feest van licht, waarbij de negenarmige kandelaar gebruikt wordt. Het duurt 8 dagem en herinnert aan twee wonderen. Elke dag wordt een kaarsje aangestoken. De eerste dag één kaarsje, de tweede twee enzovoort. Op de laatste dag zijn alle kaarsjes aan. Het negende lichtje is extra, de kers op de taart zogezegd. 
Blijkbaar was er in een ver verleden gerommel tussen joden en Grieken in Jeruzalem. De Grieken hadden nogal huisgehouden in de tempel en toen alle stofwolken waren opgetrokken, gingen de joden de tempel in. Ze vonden de Menora, de kandelaar op de grond. Die werd weer rechtgezet. De kruiken met olie bleken leeg, maar ze vonden een minikruikje. Daarin net genoeg olie om de kandelaar te vullen en de hele boel brandend te houden voor één dag. Maar de dag erop zagen ze dat het kruikje weer vol was met olie. Opmerkelijk. Het lijkt wel dezelfde van de weduwe van Serepta. In ieder geval was iedereen onder de indruk van het geheel en putten er hoop uit voor de toekomst.
Licht, olie, wonder en hoop. Het doet wel denken aan de adventskrans en hoe in onze contreien licht gebracht werd op de donkerste dagen van het jaar. Licht, wonderlijk en hoop. 
Bij Chanoeka wordt lekker gegeten, o.a. aardappelkoekjes en rösti én chocolade munten. Ook worden er cadeautjes uitgedeeld. Ach, we hebben meer overeenkomsten als verwacht misschien. Een fijne Chanoeka!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten